vitezovi
vitezovi
vitezovi

O nama

Osnivanje, ciljevi i aktivnosti

Udruga "Viteški red Svetog Nikole" osnovana je 27.12.2011.g. u Varaždinu.

Udrugu je osnovala grupa entuzijasta sportskih streličara drvenim tradicionalnim lukovima, s ciljem promicanja kulture uopće, a posebno povijesti i kulture Varaždina i Hrvatske, kroz organizaciju i učešće kulturno umjetničkih i povijesno umjetničkih uprizorenja.

Područje rada je oživljavanje uprizorenja iz razdoblja 12. do 15. stoljeća, od pojave Varaždina u prvim pisanim dokumentima.

Uprizorenja se odnose na vojne vještine (streličari,mačevaoci), kulturno zabavne vještine (kroz predstave i akro-nastupe), a u planu su i prikazi starih zanata (kovač, lončar, pletenje šibe,trave, i druge srednjovjekovne vještine).

Udruga također kroz radionice i sama proizvodi vojne i civilne predmete - replike predmeta iz srednjeg vijeka (žičane košulje, borbene rukavice, lampe uljanice i sl.). Udruga je neprofitabilna i u nju se mogu uključiti i cijele obitelji s djecom; a nude druženje uz učenje povijesti i kako se nekad živjelo bez električnih i inih naprava i pomagala, romantično uz vatricu i plamen svijeća, bez napetosti i strke.

Uz sve to njegujemo viteški kodeks ponašanja i pobuđujemo takmičarski fer plej duh.

 

Članovi

Od osnivanja udruge do danas Viteški red Sv.Nikole okupio je tridesetak aktivnih članova.

Galerija i popis članova

Kako se učlaniti?

Viteški red Sv.Nikole otvoren je za primanje novih članova. Ukoliko se želite pridružiti našem redu pošaljite upit putem maila, facebooka ili dođite osobno na naše viteško dvorište gdje održavamo sastanke četvrtkom iza 19h. Svaki pristupnik prolazi kroz određeno vrijeme evaluacije nakon kojeg, ukoliko mu je odobren ulazak u udrugu, ispunjava pristupnicu te postaje članom udruge.

Više o obavezama i postupku učlanjenja pročitajte u VII. poglavlju Statuta Viteškog reda Sv.Nikole

 

Projekti

Anđeoska strijela