vitezovi
vitezovi
vitezovi

Novosti

NAJAVA

31.05.2014. Varaždin - II. Streličarski turnir Anđeoska strijela

Na dan 31.svibnja 2014. naš Stari grad Varaždin zasjati će u sjaju Srednjega vijeka. Vitezovi će se boriti za slavu i naklonost djeva; u spletu pjesme, plesa i scenskih prikaza moći će uživati djeca i odrasli, a pri kraju programa uprizoriti ćemo povijesni događaj iz 13.st. bitku za žitnicu gdje su Varaždinci odbili napad na grad u borbi za hranu. Naime pred invazijom Tatara vladala je glad, tisuće izbjeglica upali su u varaždinsko područje i opljačkali mnoga naselja u okolici, pokušali su doći i do bogate varaždinske žitnice, u čemu ih je spriječio varaždinski vitez Mihalj, brat varaždinskog župana Buzada, davne 1242 g.. Za te zasluge Mihalj je od kralja Bele, 11. listopada 1244., dobio na dar imanja Lobor, Veliku, Klenovnik i Zlogonje. Spektakularna srednjovjekovna bitka u živo odigrati će se pred kraj programa oko 19,00 sati. U ovom događaju prisustvovati će brojne viteške skupine iz cijele Hrvatske. Ne propustite ovaj poseban događaj i zakoračite s nama u Srednji vijek!

 

 

29.03.2014. Kučan Marof - Snimanje muzičkog spota grupe "SAGE"

 

 

29.03.2014 smo u organizaciji Maria Sokolića sudjelovali u snimanju muzičkog spota zagrebačke grupe "SAGE". Radi se o albumu povijesne tematike, koja prati sudbinu kovača i njegove obitelji. Naime kada Tahyev poreznik dolazi na naplatu poreza dođe do sukoba u kojem obitelj kovača ubija poreznika i pratnju, a potom slijedom toga mora napustiti dom i odlaze u šumu, nakon čega se priključuju Matiji Gupcu i završavaju u velikoj bitki kod Stubice. Kako je bilo može se vidjeti na fotkama. Jedno sasvim dobro iskustvo za naš Red.

 

 

20.03.2014. Varaždin - Predavanje o srednjovjekovnom maču

 

 

20.03.2014.g od 18,00 do 20,00 sati Viteški red Sv.Nikole održao je u muzejskom prostoru palače Hertzer predavanje o razvoju mača od pojave do kasnog srednjeg vijeka. Predavanje je održao Luka Borščak, tajnik Reda. Uz predavanje izveden je scenski nastup i prikaz tehnika mačevanja, dok je u pauzi Mirjana Pospiš izvela dvije pjesme iz svog repertoara. Fotografije predavanja pogledajte u galeriji.

 

 

09.03.2014. Samobor - Bitka kod Samobora

Članovi Udruge "Viteški red sv. Nikole" iz Varaždina sudjelovali su u uprizorenju bitke kod Samobora. Radi se o bitki koja se odigrala u neposrednoj blizini slobodnog grada Samobora davne 1441. godine, kad je umro kralj Albreht Hasburg te je diljem Hrvatske i Ugarske krenula borba za nasljedstvo prijestolja. Uz kraljicu udovicu Elizabetu pristali su moćni grofovi Celjski zajedno s vojskovođom Ivanom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava Jagelovića vodio je Stjepan Banić Lendavski.

Žestoka borba završila je Vitovčevom pobjedom, koji je zarobivši vojskovođu Banića priskrbio znatan plijen i slavu. Vrijedi napomenuti je da je slavni Ivan Vitovec u određenom vremenu stolovao u Varaždinu. Osim Viteškog reda sv. Nikole, u uprizorenju su sudjelovale udruge za oživljenu povijest Zelingradski vitezovi, Red čuvara grada Zagreba, Družba Zlatnog kaleža, Red srebrnog zmaja i Koprivnički musketari, a u goste su iz Slovenije došli TD Celje i Viridi Hedera iz Ribnice. Naše fotografije ovog događaja pogledajte u galeriji.

 

20.03.2014. Varaždin - Predavanje "Srednjovjekovni mač"

 

 

Viteški red Sv. Nikole nastavlja tradiciju organizacije predavanja sa srednjovjekovnom tematikom. Ove godine Luka Borščak; naš član, entuziast i veliki ljubitelj srednjovjekovnih mačeva pripremio je predavanje pod nazivom "Srednjovjekovni mač". Predavanje će se održati 20.03.2014. u Varaždinu, u Palači Herzer s početkom u 18h.

Osim predavanja posjetitelji će moći razgledati naše rukotvorine i ostalu opremu. Dođite, očekujemo Vas! Ulaz je slobodan.

 

 

 

 

08.02.2014. Donja Stubica - Seljačka buna

Najavljujemo naše učešće na Seljačkoj buni u Donjoj Stubici 08.02.2014. Sve zainteresirane pozivamo da provedu sadržajan vikend u ovom povijesnom mjestu, gdje će se odigrati zanimljiv program sa spektakularnom bitkom. Naravno da je u programu i bogata gastro ponuda, pa svima koji dođu želimo ugodan vikend.

 

 

Osvrt: Organizatori ove manifestacije bili su Družba vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica i Turistička zajednica Grada Donja Stubica, a u uprizorenju bitke, koje je održano 8. veljače, sudjelovale su brojne udruge koje se bave oživljavanjem povijesti, pa tako i naš Viteški red Sv. Nikole.

Spektakularno uprizorenje Bitke kod Stubice održano je kod Majsecovog mlina u Donjoj Stubici, uz sudjelovanje oko 250 kostimiranih sudionika. Članovi Viteškog reda sv. Nikole dostojno su predstavili Varaždin u ovom uprizorenju koje je, prema izmijenjenom scenariju, donijelo pobjedu vojske Matije Gupca nad mrskim tlačiteljem Franjom Tahijem. Fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

 

22.12.2013. Zelingrad - Domjenak Vitezova Zelingradskih

U Zelini smo bili na blagdanskom domjenku, na kojem je bilo rezimirano cjelogodišnje djelovanje udruga oživjele povijesti. Osim Zelingradskih vitezova i nas, prisutni su bili Čuvari grada Zagreba, Družba zlatnog kaleža, Praškocijeve haramije-Čanjevo, Koprivnički musketari. Nakon rezimea protekle 2013 g., družilo se uz roštilj i hypokras, uz konstruktivne razgovore za buduću 2014 sezonu.

Galerija

 

02.12.2013. do 06.12.2013. - Varaždinska kuća = viteška kuća

 

Viteški red Sv. Nikole dobio je promotivni tjedan u Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici. Od ponedjeljka 02.12.2013. dođite i posjetite nas u našem srednjovjekovnom kutku, razgledajte razno oružje i oruđe kakvo se nekad koristilo, posluštajte koju priču o Srednjem vijeku te se dobro zabavite uz naše vitezove i dame. Postava će biti otvorena svaki dan od ponedjeljka 02.12.2013. do petka 06.12.2013. od 9h do 12h te popodne od 17h do 20h. U petak na blagdan Sv. Nikole, našeg zaštitnika ujedno i Dan grada Varaždina pripremo poseban program sa glazbom i plesom pa Vas sve lijepo pozivamo! Coniuctus viribus!!!

 

 

Osvrt: Proveli smo veseli tjedan u Varaždinskoj kući te ugostili brojne posjetitelje koji su bili oduševljeni viđenim i znatiželjno propitkivali o detaljima iz Srednjeg vijeka. Najveće iznenađenje bila je naša lutkarska predstava koja je svakodnevno okupljala velik broj onih najmlađih i izazivala veliko veselje. Neke od slika kako je sve to izgledalo pogledajte u galeriji.

 

12. i 13. 10.2013. Barunov tabor - Dornava (Slovenija)

Barunov tabor poznata je međunarodna srednjovjekovna manifestacija koja se održava u Baroknom dvorcu Dornava, u okolici Ptuja. Veliki srednjovjekovni tabor okuplja oko 300 učesnika iz zemlje kao i iz inozemstva.

Viteški red Sv.Nikole primio je poziv Udruge Baron da sudjeluje u ovoj manifestaciji sa svojim kompletnim programom. U programu na otvorenom uključiti ćemo se u točke scenskog mačevanja, a organizirat ćemo streličarski turnir, za sve učesnike koji su u kostimima i imaju lukove. Turnir će biti na 15 m na dvije mete a pobjednicima će ogranizator osigurati i uručiti nagrade.

Publici ali i učesnicima prezentirati ćemo i naš kulturni program, pjesmu i ples. Dornava je samo 40tak km udaljena od Varaždina pa Vas sve pozivamo na mali izlet u Sloveniju!

Osvrt: Ovaj viteški vikend definitivno je obilježila kraljevska večera u dvorcu Dornava. Vitezovi i plemstvo su uz raskošnu večeru uživali u plesu trbušne plesačice i koreografiranoj borbi plamenim mačevima, a nakon večere povukli su se u svoje odaje u dvorcu. Buđenje u dvorcu još je jedan novi doživljaj. Naš Frk pl.Brežni niže pobjede na streličarskim turnirima te je i ovaj put briljirao, naše čestitke Frku! Galerija

 

21.09.2013.Vidovec - Zeljarijada

Zeljarijada je gospodarsko kulturno zabavna manifestacija. Cilj manifestacije je promocija autohtonog proizvoda vidovečkog kraja-zelja, te same općine, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja, kulture,narodnih nošnji, gospodarski razvoj te suradnja s društvima iz cijele Hrvatske i inozemstva. 2013. godine održat će se šesnaesta po redu Zeljarijada u Vidovcu od 20.-22.09.2013. U subotu 21.09.2013. u sklopu ovogodišnje Zeljarijade Viteški red Sv. Nikole postavlja srednjovjekovni logor te predstavlja svoj bogat program. Dođite i posjetite nas u Vidovcu!

 

Osvrt: Još jedan sunčan viteški vikend je iza nas. Dobro smo se zabavili prezentacijom sječenja zelja, odradili mali streličarski turnir, najeli se sekeli gulaša i najveće sarme na svijetu. Kako je to točno izgledalo pogledajte u našoj galeriji.

 

 

14. i 15.09.2013. Podsused - Viteški turnir Franje Tahyja

Svake godine u sklopu poodsusedskih svečanosti u organizaciji Udruge Vitezova reda čuvara grada Zagreba održava se 'Viteški turnir Franje Tahyja pod starim gradom Susedgradom'. Ove godine našli streličari Viteškog reda Sv.Nikola učestvovati će na dvodnevnom streličarskom turniru. Zahvaljujemo Viteškom redu čuvara grada Zagreba na pozivu a našim streličarima želimo puno sreće.

 

Osvrt: Druženje sa drugim viteškim udrugama, zabava, dobra klopa i prekrasan ambijent Susedgradskih brežuljaka obilježili su ovaj vikend naše udruge. Čestitamo našem vitezu Dariu na pobjedi u streličarskom turniru a slike sa ovog eventa pogledajte u galeriji.

 

10.08.2013. Varaždinske Toplice - dan grada

 

U subotu 10.08. Viteški red Sv.Nikole uveličao je proslavu dana Varaždinskih Toplica, koji se obilježava na dan dobivanja povelje o sajmenom danu iz 15.stoljeća. U skladu s narečenim upriličen je viteški turnir na kojem je gradonačelnica Goranka Štefanić, pobjednika turnira, našeg Frka plementitog Brežnog, darovala srebrnom strijelom, na kaj je on zahvalil poljupcem u rukicu. Baš viteški. Bravo Frk, još jedna streličarska prezentacija na nivou. Naravno sve su popratili mediji! Galerija

 

 

13.07.2013. Margečan - Sv. Margareta

 

Podno Belske utvrde vitezova Ivanovaca, u Margečanu ove subote, naš Viteški red ugostila je udruga "Margareta" iz Margečana. Dan je prošao u lijepom ozračju. Zahvaljujemo se udruzi "Margareta" i njihovim članovima na gostoprimstvu. Ljudi Belske doline su sa zanimanjem pratili nastup naših mačevaoca, streličara, a interes je pobudio i nastup plesne koreografije srednjovjekovnog plesa.

Galerija

 

 

28. i 29. 06.2013. Crikvenica - Dani Frankopana 2013

 

Dani Frankopana, proslava su povodom obilježavanja 600 godina Crikvenice. Viteški red Sv Nikole sudjelovao je u u bogatom i maštovitom programu koji pokriva priču o povijesnome razdoblju koje je ostavilo važan i neizbrisiv trag na crikveničkome području. Na srednjovjekovnom sajmu predstavljeni su stari zanati, nekadašnji način trgovanja, kovnica novca i brojne druge zanimljivosti, koje su izmamile sjaj u očima brojnih turista ali i samih građana. Dani Frankopana na edukativan i zabavan način spajaju tradiciju srednjovjekovlja s modernom Crikvenicom. Viteški red Sv. Nikole prikazao je život srednjovjekovnog logora uz prezentaciju streličarstva. Galerija

 

 

22.06.2013. Ivanec - Dan vitezova Ivanovaca

U Ivancu, točnije na livadi - Taboru iza crkve Sv. Marije Magdalene, po prvi puta ove godine održan je međunarodni povijesni viteški spektakl - Dan vitezova Ivanovaca. Program je trajao od ranih popodnevnih sati a osim prikaza srednjovjekovnog života i borbe sudjelovali smo i u tradicionalnoj smotri vojnih postrojbi. Zahvaljujemo Udruzi Ivanečki vitezovi i TZ zajednici grada Ivanca na gostoprimstvu i dobroj organizaciji. Vidimo se iduće godine!

Galerija

 

 

02.06.2013. Varaždin - Anđeoska strijela

Udruga viteški red Sv. Nikole organizirala je 02. lipnja 2013. srednjovjekovni turnir u streličarstvu „Anđeoska strijela“ i srednjovjekovni sajam sa popratnim sadržajima. Manifestacija se održala na Starome gradu Varaždinu u izuzetno pozitivnom ozračju s detaljno razrađenom i uspješno izvedenom organizacijom. Ništa nije moglo spriječiti vitezove i njihove dame u prikazivanju svoje ljepote i vještina unatoč kišnom vremenu. U podlozi produkcije srednjovjekovne muzike, posjetioci i prolaznici mogli su uživati u cjelodnevnim pripremljenim raznolikim sadržajima kao što su: streličarski turnir, viteške borbe, srednjevjokovni ples i pjesma, sajam s izloženim rukotvorinama, žongliranje, srednjovjekovni vrtuljak te se i sami uz stručan nadzor okušati u gađanju sa lukom i strijelom. Viteški red Sv. Nikole zahvaljuje Županiji Varaždinskoj, Gradu Varaždinu, Gradskom muzeju Varaždin, Koncertnom uredu Varaždin, SK Cekin, Udruzi Krpe i konci, Udruzi Izis, Malim bubnjarima iz Društva Naše djece Varaždin, gostujućim viteškim udrugama, izlagačima i posjetiteljima na suradnji i iskazanoj potpori. Nadamo se da ce ova manifestacija prijeći u tradiciju te na taj način trajno obogatiti kulturno zabavni život grada Varaždina.

Galerija